top of page
logo_zaf2021_2.png

DE WERKGROEPEN

2 ZIJDEN VAN EENZELFDE MUNTSTUK

In 2018 ontstond vanuit het FPZ (Feestcommissie Parochie Zaffelare) een eerste werkgroep, 'Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021' met als taak het organiseren van de feestelijkheden rond het achthonderdjarig bestaan van de Parochie Zaffelare. Toen werd ook voor de feestelijkheden het thema 'geschiedenis' gekozen. Geschiedenis van het dorp maar ook de wereldgeschiedenis waar dat van Zaffelare slechts een klein deel van vormt. Alhoewel... Klein? Volgens Dhr. Bert Vervaet, Zaffelaars heemkundige, 'Heeft heel Europa hier gezeten'. Daarmee bedoelt hij dat Zaffelare heel wat vreemde mogendheden heeft zien passeren door de verschillende oorlogen dat Europa gekend heeft. Zaffelare heeft geleden en is als elke stad en elk dorp erg beproefd geweest door de eeuwen heen, maar ook heeft het mogen meeproeven van de betere tijden die volgden, de bevrijdingen en de vele feesten.
Uit de oceaan van verhalen over Zaffelare en over anderen zou er gevist worden naar historische parels waar evenementen rond geweven konden worden. De taak was enorm. Gelukkig vormde zich naast de eerste werkgroep, een tweede met de naam 'De Nieuwe Ontginning'. De taken werden automatisch verdeeld zodat Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 zich eerder zou focussen op grote evenementen die geïnspireerd zijn op de wereldgeschiedenis, terwijl De Nieuwe Ontginning zich ging ingraven in het archief van en over Zaffelare om daar verschillende activiteiten uit te distilleren.

En soms overlappen de actievelden elkaar en werkt men over de werkgroepen en thema's heen.
Een mooi voorbeeld zijn de nieuwe Zaffelaarse reuzen Manten en Kalle die terug gebouwd werden vanuit het niks op initiatief van Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021, maar wel in samenwerking met een lid van de werkgroep van De Nieuwe Ontginning. Dezelfde reuzen verschijnen dan ook voor het eerst in publiek op de tentoonstelling EXPO 1221 van De Nieuwe Ontginning.

Beide werkgroepen zijn als de zijden van eenzelfde munt, maar hebben hun eigen werkveld en methode.

Klik hieronder op hun logo om meer in detail de werkgroepen te ontdekken...

PAROCHIALE-WERKGROEP-LOGO.png
de_nieuwe_ontginning_logo.jpg
bottom of page