top of page
logo_zaf2021_2.png

MANTEN EN KALLE IN ZEVENEKEN

DE EERSTE STOET BUITEN ZAFFELARE, ZONDAG 26 JUNI 2022

Het moest nu echt lukken dat er een uitnodiging binnen kwam om deel te nemen aan de eerste stoet buiten Zaffelare voor Manten en Kalle, de nieuwe reuzen van Zaffelare, net op de tweede dag van Historia Mundi 2022

Vanwege de opeenvolgende coronagolven, hebben wij als werkgroep Historia Mundi moeten uitstellen in 2021. Juni 2022 was het eindelijk zover. Het beestje bleef (even) uit en alles kon doorgaan voor het historisch event van 2 dagen in het Provinciaal Domein Puyenbroeck.

De middeleeuwse re-enactmentgroep Equis Gandavus Albus, waar ook coördinator voor 800 jaar Zaffelare, Luc Vincent, lid van is zou ook het volle weekend aanwezig zijn. En dat is ook zo geweest, tenzij voor Luc en zijn echtgenote Karolien die samen met Manten en Kalle, de nieuwe reuzen van Zaffelare, verwacht werden in Zeveneken voor het feest rond de heropening van het dorpsplein aldaar.

Een dubbele boeking dus ahw.

Een beetje een dilemma voor Luc toen hij de vraag kreeg van de organisator van de feestelijkheden te Zeveneken, maar Manten en Kalle zijn net 'herboren' en derven gezien te worden door de inwoners van zowel Zaffelare als die van Groot-Lochristi en liefst binnenkort ver buiten de grenzen ervan. Dus was de beslissing snel genomen: ze moesten aanwezig zijn! Het zou hun eerste stoet buiten Zaffelare worden!

 

Een probleem dat we hadden net voor de eerste stoet van de reuzen, stelde zich opnieuw. Dragers, assistenten en kinderen van de reuzen vinden. Assistenten en dragers meldden zich gelukkig tamelijk snel aan. Achiel met dochter Inge en kleinzoon Killian en Lotte met vriend Leroy hadden al wat ervaring met onze reuzen opgedaan tijdens de eerste stoet in Zaffelare. Zij werden bijgestaan door Karolien, Frederik en Johan die voor de eerste keer en meteen ook glansrijk de reuzen droegen en/of assisteerden.
Bernard en echtgenote waren opnieuw zo vriendelijk om net zoals toen de reuzen verwacht werden op het 'Volksfeest in het Park' in de tuinen van het Park van Beervelde, de grote aanhangwagen van hun zoon ten dienste te stellen als taxi voor het reuzenkoppel. 

Het werd een aangenaam opnieuw ontmoeten van de teams rond de Reinaertreuzen uit Lochristi en deze van Schele Vanderlinden uit Zeveneken. Wij ontmoetten ook voor de eerste keer enkele Kovenens reuzen uit Lokeren.
Met hen hopen we volgend jaar in 2023 'een toerke te doen' in Lokeren voor hun Kovekensstoet... 

Deze eerste stoet buiten de denkbeeldige dorpsmuren van Zaffelare was een succes. De mensen waren 'content'. Wij hebben een mooie 'acte de présence' gedaan en ons beste reuzenbeen voorgezet om onze Zaffelaarse reuzen al een keer op de kaart te zetten! Het vraagt en om meer en zal meer krijgen!
Op zondag 18 september vergezellen we enkele andere reuzen, waaronder de Reinaertreuzen, op hun tocht doorheen de Beukendreef te Lochristi ter gelegenheid van Kasseitjes Kermis en de 20e verjaardag van Nonkel Octaaf, de reus van de wijk 'Kasseitje'.

Reportages over de heropening van de dorpskom van Zeveneken

vindt u hieronder:

'Reuzen wandelennieuwe dorpskom Zeveneken in' - Nieuwsblad.be
 

'8 reuzen en een Vlaams minister openen vernieuwde dorpskom Zeveneken' - Lochristinaar.com

Historia Mundi 2022 - Karolien en Luc met Burgemeesters van Lochristi en Wachtebeke
Foto: Bennie Vanderpiete
Manten en Kalle komen Zeveneken binnen
Foto: Bennie Vanderpiete
Schele Vanderlinden en de Reinaertreuzen
Foto: Nieuwsblad.be - PEL 
Kovekenreuzen uit Lokeren
Foto: Nieuwsblad - PEL 
zeveneken2.jpg
Foto: Nieuwsblad - PEL 

WIJ ZOEKEN NOG MANNEN EN VROUWEN,
DRAGERS EN ASSISTENTEN VOOR ONZE VOLGENDE STOET MET MANTEN EN KALLE OP ZONDAG 18 SEPTEMBER TE LOCHRISTI.

EVEN BELANGRIJK: WIJ ZIJN NOG STEEDS OP ZOEK NAAR ONZE 12 REUZENKINDEREN, 6 VROUWEN EN 6 MANNEN!

Manten en Kalle dansen op hun inhuldiging
Het rotan 'geraamte' van Kalle
Manten en Kalle met assistenten en drager (handdoek in nek)
'kinderen van de reus' anno ong. 1930

Wat wordt er van een drager verwacht? En van een assistent? Wat moet een kind van de reus doen en hoe zien deze eruit? Een beetje uitleg hieronder of op de pagina over de kinderen van de reuzen en de dragers.

Een drager zijn spreekt voor zichzelf: als men met 2 is voor het dragen van Manten of Kalle, dan wisselt men elkaar af tijdens de stoet. De wisselbeurten gebeuren liefst simultaan. Beide teams, deze van Manten en deze voor Kalle, wisselen van plaats op hetzelfde moment. De reus staat stil en men wisselt van plaats. 

Is een reus zwaar en moet men deze constant dragen? 
Manten weegt +- een 50 kg, Kalle is lichter omdat ze kleiner is dan de bijna 4 en een halve meter van Manten... maar beiden staan op wieltjes.Als drager kan je kiezen om de reuzen constant te dragen, ze alternerend eerder te rollen of gewoon constant te rollen. Deze laatste optie is wel wat saai voor de toeschouwers ;). Een combinatie tussen dragen en rollen is daarom aangewezen voor iemand die de reus niet constant wenst te dragen (de wielen van de grond te tillen maw.). Meestal gebeurt het tillen van de grond wanneer de reus 'danst' of op zichzelf tolt. Of wanneer hij bv. naar mensen toe stapt. Een beetje 'acteert'.

Assistenten stappen met de reus mee en waken over de stabiliteit van de reus. Soms kan de reus gaan kantelen door oneffenheden in de weg of onvoorziene obstakels zoals bermen en putten in de weg. De assistenten zijn met z'n tweeën en stappen elk langs een zijde van de reus of reuzin. Eén van de assistenten kan een drager zijn die even niet zijn hoofdtaak doet (het dragen) maar bv. omwille van het te weinig hebben van assistenten deze plaats inneemt.

Zijn de kinderen van de reuzen ook grote poppen? Neen!
De kinderen van de reuzen zijn met z'n twaalven: 6 vrouwen en 6 mannen die volgens de traditie van Manten en Kalle in Zaffelare als koppels voor de reuzen uit wandelen. In principe moeten zij niks anders doen dan vrolijk hand in hand of gewoon naast elkaar de reuzen presideren. Zij staan voor de grote gezinnen waaraan Zaffelare in de vorige eeuw rijk was. 
Moeten het steeds dezelfde 12 mensen zijn? Neen!

We hopen genoeg mensen geïnteresseerd te krijgen om niet steeds dezelfde kinderen van de reuzen te moeten aanspreken. Ook zijn er niet zoveel stoeten waar Manten en Kalle momenteel aan deelnemen. Maar indien ze meer gevraagd zouden worden, dan hopen we genoeg dragers, assistenten en kinderen van de reuzen te hebben.

Men wordt of is kind van de reus vanaf 16 of 18 jaar tot 99 jaar (of 100 als je braaf bent!).
We voorzien momenteel enkel kapjes voor de dames en hoge hoede voor de heren maar hopen in de toekomst op mooie traditionele kledij als deze van vroeger...

Interesse om drager, assistent of kind van de reuzen te worden?

We hebben er momenteel 4, dus is er nog meer dan plaats genoeg!
Stuur een bericht naar luc.vincent@telenet.be voor (nog meer) info of om - als kandidaat-dragers, de reuzen uit te proberen. Bij genoeg kandidaten kan een moment voorzien worden voor een test.

Alvast bedankt en hopelijk tot gauw!
Luc Vincent voor Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021

bottom of page