top of page
artikel_nieuwsblad11042023.jpg
11 april 2023

Een eerste artikel, sinds het einde van 800 jaar Zaffelare! We krijgen er dus niet genoeg van! ;)

LOCHRISTI - 

Manten en Kalle zien er wat statisch uit, maar niets is minder waar. De Zaffelaarse reuzen scharen zich nu zelf achter Manten & Kalle Events. “Een vereniging in oprichting, want we willen verder met projecten die plaatselijke wereldgeschiedenis als inspiratiebron hebben”, zegt geestelijke vader Luc Vincent. Met een spektakel vol middeleeuwe krijgskunst zorgt de re-enactor al voor een historisch hoogstandje.

Tekst en foto's © Geert Herman - Nieuwsblad.be

witte_dames.jpg
12 september 2022

Kuieren door anderhalve eeuw mode tijdens unieke Vintage Modeshow.

LOCHRISTI - 

800 jaar Zaffelare zit er, op één muzikale activiteit na, op. Afgelopen weekend was zonder meer een van de hoogtepunten, met drie keer de Vintage Modeshow in Uyttenhove. De Eiffeltoren was dichterbij dan de kerk van Zaffelare, maar we zagen een fascinerend totaalspektakel, waarbij alles meer dan netjes in de plooi viel.

Tekst en foto's © Geert Herman - Nieuwsblad.be

roger_praet.jpg
11 september 2022

100 jaar mode in tweemaal vijvenveertig minuten

Laat de rokjes draaien, laat de rokjes zwaaien... Het was een kleurrijk gebeuren daar, op de catwalk in de Cultuurzaal van het nieuwe Uyttenhove in Lochristi.

Wie de Retrospectieve Vintage Modeshow – n.a.v. 800 jaar Zaffelare – aan zich liet voorbijgaan, mag dit aan zijn lijstje 'gemiste kansen' toevoegen.

Voor wie er wel bij was zal een bezoek aan E5-mode of C&A voortaan altijd een beetje heimwee krijgen zijn naar dit mooie evenement.

Tekst en foto's © Evarist Ganzelever - Lochristinaar.com

lochristinaar_artikel2.jpg
30 juni 2022

Ook Beervelde nam deel aan Historia Mundi

Beervelde mag dan (maar) 100 jaar jong zijn, toch is het de thuisbasis van een “Keltische familie”. En die namen het voorbije weekend terug deel aan Historia Mundi.
 

Keltische familie uit Beervelde

We keren nog even terug naar Historia Mundi, het historisch kampement dat het voorbije weekend plaats vond in Puyenbroeck. Toen schreven we dat er – tussen de 800 deelnemers – met Luc Vincent en zijn echtgenote Karolien ook een lokale inbreng vanuit Zaffelare was. Maar daarmee deden we Beervelde onrecht aan. Want ook die deelgemeente telt een heuse familie re-enactors in zijn rangen. Filip De Vuyst en zijn echtgenote Carine Willems (zus van o.m. Katrien Willems), hun kleinzonen Alvar (7 jaar) en Eliel (5jaar) en de nichtjes Emilie (17 jaar) en Marie (14 jaar) vormen samen een heuse Keltische familie.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

lochristinaar_artikel.jpg
27 juni 2022

8 reuzen en een Vlaams minister openen vernieuwde dorpskom Zeveneken

Het centrum van Zeveneken bruiste gisteren. Aanleiding was de feestelijke opening van de vernieuwde dorpskern.
 

De vernieuwde dorpskern

Gisteren was er de feestelijke opening van de vernieuwde dorpskern van Zeveneken. Daarmee kon een lastige periode van 2,5 jaar met ingrijpende werkzaamheden afgesloten worden. De N70 werd in dat tijdsbestek volledig opengebroken en heraangelegd, Aquafin maakte hiervan gebruik om de volledige projectzone van een gescheiden rioleringsstelsel te voorzien.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

zeveneken_26062022.jpg
26 juni 2022

Reuzen wandelen nieuwe dorpskom Zeveneken in

LOCHRISTI/LOKEREN - 

Met een reuzenstoet en enkele toespraken werd de volledig vernieuwde dorpskom van Zeveneken ingehuldigd. De omwonenden die goed twee jaar de lasten van de werken hebben getrotseerd, kwamen massaal langs voor een glaasje.

De plaatselijke reuzen mochten het ‘nieuwe’ Zeveneken inwandelen  — © PEL

nieuwseblas_historia3.jpg
25 juni 2022

Zaffelare viert 800-jarig bestaan met historische veldslagen op domein Puyenbroeck

WACHTEBEKE/ZAFFELARE - 

Heel wat krijgsheren doorploegden Zaffelaars grondgebied. Ooit werd het dorp zelfs helemaal uitgemoord. Reden genoeg om het 800-jarig bestaan op uitzonderlijke wijze te vieren met Vikingen, Tempeliers, Bourgondiërs en Duitse SS-officieren.

Tempeliers op weg naar de strijd om Gent.  — © EMT

lochristinaar_artikel.jpg
25 juni 2022

Historia Mundi - herbeleef de geschiedenis

De festiviteiten rond 800 jaar Zaffelare kennen dit weekend een vervolg met het historisch kampement Historia Mundi in het domein Puyenbroeck.

Historia Mundi

Historia Mundi is een vzw die de verenigingen van België die actief zijn op het vlak van re-enacting en “Living history”, bij elkaar brengt. Elk jaar organiseert deze vzw een groot historisch evenement in een andere gemeente. En dit jaar slaat Historia Mundi, in het kader van de 800ste verjaardag van Zaffelare, zijn tenten op in het domein Puyenbroeck.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

nieuwseblas_historia2.jpg
25 juni 2022

FOTO: Historia Mundi: Wachtebeke massaal bezet... maar burgemeesters houden goede luim

LOCHRISTI - 

Onverwachts was het niet, maar het Provinciaal Domein Wachtebeke is zaterdag en zondag massaal ingenomen door vreemde bezetters. Gelukkig maar in het kader van ‘Historia Mundi’ dat dan weer een verlengstuk is van ‘800 jaar Zaffelare.’ Van Kelten tot Vietnamstrijders.

De burgemeesters van Wachtebeke en Lochristi hadden alle vertrouwen in organisator Luc Vincent. — © EMT 

lochristinaar_artikel3.jpg
25 juni 2022

De chroniqueur: de terugblik van Evarist Ganzelever op juni '22

Evarist Ganzelever verklankt op zijn onnavolgbare, maar maatschappijkritisch verantwoorde manier, enig kerktorennieuws en wereldse tijdingen van de afgelopen weken.

Ook in 2022 fileert Evarist Ganzelever in zijn maandelijkse rubriek “De Chroniqueur” terug het lokale nieuws voor de luisteraars en meerwaardezoekers van Lochristinaar en VROB. In zijn midzomerbijdrage heeft hij het – bij gebrek aan aanslagen en bankovervallen - onder meer over het 100-jarig bestaan van FERM en de wijkkermissen.

Tekst en foto's © Bennie Vanderpiete

nieuwseblas_historia1.jpg
24 juni 2022

Geschiedenis komt tot leven op domein Puyenbroeck

WACHTEBEKE/ZAFFELARE - 

Wie zich komend weekend wil verkneukelen aan gevechten tussen groepen Vikingen, ridders of andere wrede volksstammen, kan best afzakken naar provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Dirk Pauwels en Serge Meysmans zijn dit weekend twee Vikings van dienst. — © EMT

thumbnail_video_inhuldiging.jpg
29 november 2021

Filmbeelden over de inhuldiging van
Manten en Kalle vanaf nu te bekijken!

Op de avond van de academische zitting en de plechtige inhuldiging van de nieuwe Zaffelaarse reuzen Manten en Kalle op 13 augustus 2021, werd er gefilmd. Niettegenstaande er problemen waren met de beelden, kon er uiteindelijk toch een mooie montage gemaakt worden. Onze werkgroep kan nu toch bewegende beelden laten zien van deze wondermooie avond.
Het werden uiteindelijk een sfeerreportage, een ruw-gemonteerd fragment met de reuzenliederen gebracht door leden van het Sint-Céciliakoor en 4 filmpjes die meer geschikt zijn als archief. Deze 4 bevatten geen bewegende beelden, maar geven de totaliteit van de voordrachten terug die deze avond op de academische zitting gegeven werden door Bruno Vandekerckhove en Bert Vervaet. Evenals de trouwceremonie met waarnemend burgemeester Sandro Di Nunzio en het verwelkomingswoord door
Luc Vincent (PWZ 2021). 

Manten en Kalle in het Park van Beervelde op 5 september
7 september 2021

Volksfeest in het Park

Het was gisteren een drukte van jewelste in Beervelde. Met gedichten, een fototentoonstelling en natuurlijk de receptie in de voormiddag werd de eeuweling gevierd. In de namiddag kon je nog verder genieten van gezellig muzikale optredens en spektakel als sluitstuk van deze zonovergoten zondag.

nummer9080_143.jpg
31 augustus 2021

Mooi artikel in Nummer9080 - 143
Manten en Kalle, de reuzen van Zaffelare

'Onder de Loupe', een rubriek uit Nummer 9080, het 'Fris en blij magazine voor Lochristi, Zaffelare, Beervelde & Zeveneken', heeft het deze keer over de inhuldiging van onze nieuwe Zaffelaarse reuzen Manten en Kalle.
Een mooi en vooral positief relaas over het eerste evenement voor de reuzen en voor onze Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021. We zijn vertrokken!

 

Wegens redenen waar we het hier over hebben, konden niet alle dorpsgenotenaanwezig zijn op de inhuldiging. We hopen daar in 2022 verandering in te brengen. Wie Manten en Kalle 'in 't echt' willen zien komt best naar Familiedag in het Park van Beervelde op 5 september. Daar zijn ze te gast in de prachtige tuin van 't kasteel... .
Misschien tot daar!

Klik hieronder op 'Meer info' en lees het artikel via de website voor Nummer9080.
Blader door naar pagina 4.

mantenkalleinhuldiging-foto_1.jpg
13 augustus 2021

Manten en Kalle net uit quarantaine en meteen gehuwd!

Zaffelare had tussen de beide Wereldoorlogen twee reuzen, Manten en Kalle. Het werd tussentijds even stil rond hen, maar vandaag staat het onafscheidelijke koppel terug rechtop, als had de tijd geen vat op hen.
 

800 jaar parochie Zaffelare, je moet al onder een steen leven wil je hier geen weet van hebben. Zo was er afgelopen vrijdagavond, in de tuin van het LoS (Sierteeltmuseum Lochristi), de plechtige inhuldiging van deze twee volkse figuren. Waar het koppel in de jaren dertig van vorige eeuw stoetgewijs verscheen, werden zij voorafgegaan door hun twaalf kinderen, gekleed in de stijl van hun reuzenouders en paradeerden ze trots op de tonen van de reuzenliederen. De academische feestzitting rond deze wedergeboorte van Manten en Kalle verschafte ons niet alleen historische duiding, maar liet ons ook eens proeven van de sfeer van weleer...

Een mooi artikel op Lochristinaar.com over de academische zitting en plechtige inhuldiging van onze nieuwe reuzen Manten en Kalle.

expo1221-aankond-foto_1.jpg
11 juni 2021

EXPO 1221 - Een ware teletijdmachine

800 jaar Zaffelare gevat in een verzameling ‘gevonden voorwerpen’ in de door de De Nieuwe Ontginning opgetrokken decors gepresenteerd in een magistrale serre in de Molenstraat 14 in Zaffelare...

Lees het mooie artikel van de hand van Bennie Vanderpiete op Lochristinaar.com!

luc_11062021.jpg
11 juni 2021

EXPO 1221 - Expo 1221 opent feestjaar 800 jaar parochie Zaffelare

Op zaterdag 12 juni wordt het startschot gegeven van de viering rond 800 jaar parochie Zaffelare met een expositie van allerhande objecten die door verschillende personen werden uitgeleend. (Foto: PEL)

Lees het volledige artikel op de website van nieuwsblad.be

manten_kalle_samen_closeup3_naam.jpg
24 mei 2021

Reuzen Manten en Kalle herleven in Zaffelare

De viering van 800 jaar Zaffelare wordt voorbereid door 2 werkgroepen. Eén ervan besloot om de reuzen Manten en Kalle opnieuw tot leven te wekken. Binnenkort worden ze aan het grote publiek getoond. Hier alvast het verhaal achter deze nieuwe reuzen.
 

Klik op meer info om het prachtige artikel van Bennie Vanderpiete op Lochristinaar.com te ontdekken!

bottom of page