Over Zaffelare 1221-2021

2021, een speciale 800ste verjaardag voor Zaffelare

Neen, we zijn deze bijzondere verjaardag niet vergeten. Onze Parochie Zaffelare viert tenslotte maar een keer haar 800 jaar! Daarom zijn ‘Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021’ en de heemkundige vereniging ‘De Nieuwe Ontginning’ sinds 2018 ijverig aan het werk geweest om van deze unieke gebeurtenis iets memorabel te maken. Beide groepen kozen voor activiteiten en evenementen die zowel de plaatselijke geschiedenis van Zaffelare als de algemene wereldgeschiedenis belichten. Dit op een ludieke, culturele en toegankelijke manier voor een breed publiek.

Net voor de eerste lockdown werden alle Zaffelaarse verenigingen aangesproken om deel te nemen aan de festiviteiten door samen te werken met beide werkgroepen of door eigen belevenissen te organiseren die ook de speciale verjaardag als thema voeren. De respons was heel positief en al snel werden enkele voorstellen geopperd. Al deze feestelijke info komt op deze website waar een gezamenlijke kalender een leuk overzicht biedt.
Deze wordt uiteraard aangevuld met alle nuttige info.

Omwille van de gekende redenen zijn we genoodzaakt geweest enkele evenementen die bestemd waren voor de eerste maanden van 2021 te annuleren. Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 plande, eerst op 15 januari en daarna, op 8 mei een feestelijke officiële opening in het plaatselijke LoS (Lochristi Sierteeltmuseum). Dit in samenwerking met CuZa (Cultuur Zaffelare) voor een uitzonderlijk Zaffelaars Uur in het teken van het feestjaar. Maar ook dit moesten we jammer genoeg afgelasten, tenzij het tij ineens miraculeus keert en we alsnog een alternatieve openingsceremonie kunnen voorstellen!

De Nieuwe Ontginning wenst haar eerste evenement EXPO 1221, een tentoonstelling over het verleden van Zaffelare, te kunnen houden van 6 tot 30 mei. Op deze expositie zullen, naast dagelijkse voorwerpen, affiches, prenten en foto’s, ook voor de eerste keer de nieuwe Zaffelaarse reuzen Manten en Kalle te bewonderen zijn! Maandelijks, vanaf januari 2021, wordt ‘Zaffelaarse Feiten’ verspreid, een retrokrant met artikels uit oude kranten over historische en minder historische gebeurtenissen uit Zaffelare. Te verkrijgen in de middenstandszaken of via intekening (zie artikel).

De eerstvolgende happening van Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 staat pas gepland voor het weekend van 26 en 27 juni in het Provinciaal Domein Puyenbroeck. Dan nemen wij u allen mee op ontdekkingsreis doorheen de wereldgeschiedenis. Dit met de hulp van de organisatie
Historia Mundi’ en meer dan duizend re-enactors (mensen die als hobby verschillende periodes uit de geschiedenis uitbeelden, van het Stenen Tijdperk tot ongeveer de Vietnamoorlog).
Hun kampement zal 5 hectare beslaan en zich bevinden middenin het weelderig groene Domein Puyenbroeck. Een aanrader voor het hele gezin!
Er staat nog veel meer gepland voor 2021 en zelfs voor 2022! Door het verplicht annuleren van evenementen werd er beslist het feestjaar te verlengen tot minstens begin mei 2022. Het zal de ‘verloren tijd’ misschien compenseren.

Het Provinciaal Domein Puyenbroeck,
toekomstig strijdtoneel voor Historia Mundi!

De Zaffelaarse Nachten elke derde donderdag vanaf mei, een zomerse historische fietstocht, een Vintage Modeshow in september ten voordele van KOESTER en OIGO in het nieuwe Cultuurcentrum van Uyttenhove met mannequins gekleed in authentieke kledij uit de periode tussen 1825 en 1975, de tweejaarlijkse Bavoviering (in de kerk van Zaffelare, begin oktober en een hernieuwd concert van het symphonisch orkest Forza Muzica in december zijn maar enkele van de mooie momenten die u te wachten staan.

Naast deze geneugten voor het oog, het hart en het ‘koppeke’, zullen we ook nog iets voorzien voor de maag! Bakkerij Buyle uit Zaffelare zal ter gelegenheid van het herrijzen van onze Zaffelaarse reuzen en vanaf het eerste toegelaten evenement EXPO 1221 een nieuwe koffiekoek presenteren met de naam ‘Mantenkalleke’. De reuzen krijgen ook een biertje met dezelfde naam: ‘Mantenkalleken Reuzenbier’.

'Mantekallekes' voorzien van
een prikkertje met link en QR code naar

www.zaffelare2021.info

Alles staat op de website, weldra aangevuld met nieuwe activiteiten. Bezoek deze regelmatig of abonneer u op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste aanvullingen of, in het slechtste geval, annuleringen…

Zoals voor andere organisatoren van events, zijn ook wij afhankelijk van de corona maatregelen.
We houden onze vingers gekruist of doen een schietgebedje voor verlossing en hopen op het beste. Betere tijden komen er beslist aan. Na regen komt steeds zonneschijn.
We hopen alvast u te mogen verwelkomen op een of meerdere ‘verjaardagsfeesten voor Zaffelare’.

Nog even dit: Wilt u ons graag een handje helpen bij een of meerdere van onze evenementen of voelt u zich geroepen om drager te worden van de reuzen Manten en Kalle? Heeft u zelf een project dat past bij het  feestjaar voor onze gemeente en wilt u het graag op de kalender geplaatst?
1 adres: onze contactpagina. We horen graag van u!

Met heel veel groeten, Luc Vincent voor Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021.

logo_zaf2021_2.png

OPROEP

Wilt u ons graag een handje helpen bij een of meerdere van onze evenementen of voelt u zich geroepen om drager te worden van de reuzen Manten en Kalle? Heeft u zelf een project dat past bij het  feestjaar voor onze gemeente en wilt u het graag op de kalender geplaatst?