top of page
logo_zaf2021_2.png

2021, EEN SPECIALE 800ste VERJAARDAG VOOR ZAFFELARE

Neen, we zijn deze bijzondere verjaardag niet vergeten. Onze Parochie Zaffelare viert tenslotte maar een keer haar 800 jaar! Daarom zijn ‘Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021’ en de heemkundige vereniging ‘De Nieuwe Ontginning’ sinds 2018 ijverig aan het werk geweest om van deze unieke gebeurtenis iets memorabel te maken. Beide groepen kozen voor activiteiten en evenementen die zowel de plaatselijke geschiedenis van Zaffelare als de algemene wereldgeschiedenis belichten. Dit op een ludieke, culturele en toegankelijke manier voor een breed publiek.

Net voor de eerste lockdown werden alle Zaffelaarse verenigingen aangesproken om deel te nemen aan de festiviteiten door samen te werken met beide werkgroepen of door eigen belevenissen te organiseren die ook de speciale verjaardag als thema voeren. De respons was heel positief en al snel werden enkele voorstellen geopperd. Al deze feestelijke info komt op deze website waar een gezamenlijke kalender een leuk overzicht biedt.
Deze wordt uiteraard aangevuld met alle nuttige info.

band_met_kerk.jpg

OVER 800 JAAR ZAFFELARE

2022, EN NU MAG HET NIET MANKEREN, HE!
Omwille van de gekende redenen is Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 genoodzaakt geweest om AL haar evenementen die bestemd waren voor 2021 te annuleren. Op 22 januari 2022 vliegen we er echter opnieuw in met een grandiose start in de vorm van een symphonisch concert van Forza Muzica in de kerk van Zaffelare. Dit georganiseerd door De Landelijke Gilde van Zaffelare. Kort daarna, op 12 februari 2022, is het de beurt aan de Nederlandse Gambist Ralph Rousseau om samen met harpiste Lidewei Philips ons in de Cultuurzaal van het vernieuwde Uyttenhove te verrassen met een speciale optreden dat is dan weer in samenwerking met Cultuur Zaffelare wordt gerealiseerd! En zo heeft Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 nog enkele mooie events op het menu staan voor 2022. Allemaal onder voorbehoud dat 2022 beter wordt dan de twee jaren ervoor...
Ontdek de evenementenkalender hier!

De Nieuwe Ontginning wenst en tracht haar eerste evenement EXPO 1221, een tentoonstelling over het verleden van Zaffelare, te kunnen houden van 5 tot 27 juni 2021. Op deze expositie zullen, naast dagelijkse voorwerpen, affiches, prenten en foto’s, ook voor de eerste keer de nieuwe Zaffelaarse reuzen Manten en Kalle te bewonderen zijn! Ook deze veelbelovende tentoonstelling is onder voorbehoud. Maandelijks, vanaf januari 2021, wordt ‘Zaffelaarse Feiten’ verspreid, een retrokrant met artikels uit oude kranten over historische en minder historische gebeurtenissen uit Zaffelare.
Te verkrijgen in de middenstandszaken of via intekening.

pensionat.jpg

WAT KAN U NOG ZOAL VERWACHTEN?

Op 25 en 26 juni 2022 presenteert Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021, in samenwerking met de Provincie en het Provinciaal Domein Puyenbroeck, HISTORIA MUNDI 2022. We nemen u dan allen mee op ontdekkingsreis doorheen de wereldgeschiedenis en laten u kennis maken met meer dan duizend 're-enactors' of mensen die als hobby verschillende periodes uit de geschiedenis bestuderen en uitbeelden. Van het Stenen Tijdperk over de Kelten, de Romeinen, de Kruisvaarders. Indianen, cowboys en soldaten uit beide wereldoorlogen tot ongeveer de Vietnamoorlog. Wagens en militaria, klederdracht en dagelijks leven zal u ontdekken, maar vooral leuke babbels hebben met zij die deze aparte hobby beoefenen. Want laat niet na hen aan te spreken want ze doen niks liever dan uitleg te geven over de tijden die zij uitbeelden. Houden ervan u te entertainen met verhalen over hun 'avonturen' (of toch zeker van zij die zij uitbeelden...). Hun kampement zal 5 hectare beslaan en zich bevinden middenin het weelderig groene Domein Puyenbroeck. Een aanrader voor het hele gezin!

Volg deze link en ontdek een promofilmpje over Historia Mundi!
 

domein3.jpg
historia_mundi03.jpg

Het Provinciaal Domein Puyenbroeck,
toekomstig strijdtoneel voor Historia Mundi!

De Nieuwe Ontginning zal u vanaf 20 mei 2021 'Zaffelaarse Nachten' brengen. Informatieve en leutige avonden met weetjes over de geschiedenis van Zaffelare. Entertainend, leerrijk en veelal verrassend! Gebracht in de vorm van een interview, een voordracht of een quiz... . Elke derde donderdag van de maand en dit vanaf mei. De Nieuwe Ontginning plant verder nog een zomerse historische fietstochtzoektocht langs nog bestaande architecturale herinneringen aan het oude 'Saffelaere'.

 

Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021 sluit de zomer van 2022 af met 2 fantastische evenementen. De 150 Jaar Mode - Vintage Modeshow op 10 en 11 september 2022  ten voordele van KOESTER en OIGO in de Cultuurzaal van het nieuwe Uyttenhove met een 40-tal mannequins gekleed in authentieke kledij uit de periode tussen 1825 en 1975... 

Zot van vintage kledij? Klik dan hier!

Naast deze geneugten voor het oog, het hart en het ‘koppeke’, zullen we ook nog iets voorzien voor de maag! Bakkerij Buyle uit Zaffelare zal ter gelegenheid van het herrijzen van onze Zaffelaarse reuzen en dit vanaf het eerste toegelaten evenement EXPO 1221, een nieuwe koffiekoek presenteren met de naam ‘Mantenkalleke’. Ook hebben zij een 'Manten en Kalle brood' aan hun assortiment toegevoegd vanaf eind april. Dit ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de bakkerij en ter ere van onze nieuwe Zaffelaarse reuzen. Manten en Kalle krijgen daarboven ook nog een biertje met dezelfde naam: ‘Mantenkalleken Reuzenbier’. Binnenkort ook als geschenkdoos van 4 flesjes + exclusief reuzenbierglas verkrijgbaar!

mantekalleke_koek.jpg

'Mantekallekes' koffiekoeken (Bakkerij Buyle)

mantenkalleke_prikker.png

'Mantekallekes' koffiekoeken zijn voorzien van
een prikkertje met link en QR code
naar
www.zaffelare2021.info

mantenkalle_oerbrood.jpg

Etiket voor het Mantenkalleken Reuzenbier.

'Manten en Kalle brood' (Bakkerij Buyle)

mantekalleke_bier.jpg

Alle info staat op deze website en wordt weldra aangevuld met nieuwe activiteiten en wetenswaardigheden.
Bezoek deze regelmatig of abonneer u op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates of, in het slechtste geval, annuleringen… . U kan ook op de hoogte blijven via de Facebookgroep '800 jaar Zaffelare 1221-2021'.
Van harte welkom!

Zoals voor andere organisatoren van events, zijn ook wij afhankelijk van de corona maatregelen.
We houden onze vingers gekruist of doen een schietgebedje voor verlossing en hopen op het beste.
Betere tijden komen er beslist aan. Na regen komt steeds zonneschijn.
We hopen alvast u te mogen verwelkomen op een of meerdere ‘verjaardagsfeesten ter ere van 800 jaar Zaffelare’.

Nog even dit: Wilt u ons graag een handje helpen bij een of meerdere van onze evenementen of voelt u zich geroepen om drager of kind te worden van de reuzen Manten en Kalle? Heeft u zelf een project dat past bij het feestjaar voor onze gemeente en wilt u het graag op de kalender geplaatst? 1 adres: onze contactpagina. We horen graag van u!
 

Met heel veel groeten, Luc Vincent voor Parochiale Werkgroep Zaffelare 1221-2021.

bottom of page