top of page
logo_zaf2021_2.png

FAMILIEDAG IN HET PARK VAN BEERVELDE

5 SEPTEMBER 2021

Manten en Kalle waren op zondag 5 september vriendelijk uitgenodigd op Familiedag in het Park van Beervelde
georganiseerd ter gelegenheid van 100 JAAR BEERVELDE.

manten_kalle_samen_closeup2.jpg
Foto: Bennie Vanderpiete

Tijdens de namiddag stonden wij vanuit onze stand de bezoekers van de familiedag te woord.
We spraken er over onze nieuwe Zaffelaarse reuzen en over ons project voor 800 jaar Zaffelare.

Ons MantenKalleke Reuzenbier verkochten wij daar ook als kadoverpakking en ging vlot over de toonbank.

De Familiedag in het Park van Beervelde voor de 100ste verjaardag van Beervelde was gezegend met een mooie zonnige dag. Het programma was goed gevuld!
Blij dat wij er met de reuzen deel mochten van uitmaken.

Het werd ook de eerste publieke verschijning van Manten en Kalle buiten de grenzen van Zaffelare.
(Na hun traditionele inhuldiging op 13 augustus jongstleden, mogen zij nu buiten Zaffelare 'optreden').

Programmaboekje 100 jaar Beervelde
MantenKalleke Reuzenbier

De Familiedag in het Park van Beervelde was voor onze werkgroep en voor de reuzen een eerste echte test. Manten en Kalle staan nu paraat in hun voorlopige glazen huis om naar buiten te komen, om feestelijkheden bij te wonen en om gezien te worden. Maar het lijkt allemaal eenvoudiger dan het is. Een buitenkomen van Manten en Kalle of reuzen in het algemeen vraagt veel voorbereiding. Voor de inhuldiging in het LoS (het Sierteeltmuseum te Zaffelare) was het nog relatief simpel om hen daar te krijgen. We hebben ze gewoon te voet over straat gerold tot hun bestemming. En dat lukte goed.

Maar een trip naar Beervelde, meerbepaald het Park van Beervelde, was een ander paar mouwen. Ze tot daar rollen was geen optie. Gelukkig had Bernard van de Landelijke Gilde de oproep op onze Facebookgroep voor 800 jaar Zaffelare gelezen en er ons werkgroepslid Mario over aangesproken. Bernard kon een aanhangwagen van 6 meter ter beschikking stellen voor het vervoer naar Beervelde. Wat een opluchting! De aanhangwagen is een drie-asser en vereist een aangepaste wagen om die te trekken maar ook een aangepast rijbewijs! Iets om in gedachte te houden.
De reuzen werden voorzien van de nodige bescherming. Vooral de hoofden dienden extra goed ingepakt te worden. Elke stoot kan fataal zijn of barsten geven. Maar het lukte goed. Met z'n vieren (Sabine, Mario, Bernard en ikzelf) konden we de reuzen relatief makkelijk de aanhangwagen inhijsen. Manten en Kalle waren klaar voor hun huwelijksreisje naar het Park van Beervelde!

aanhangwagen
aanhangwagen

Eens aangekomen in het Park van Beervelde konden we Manten en Kalle naar hun standplaats brengen. Het pad vanuit de binnenplaats van het kasteel (de stallen) naar de prachtige tuin liet ons toe de reuzen voor het grootste deel  te rollen.
Kalle kon makkelijk onder de doorgang naar de tuin door, maar Manten liet zich weer van zijn 'grootse' kant zien en moest weer eens gekanteld worden om erdoor te kunnen. Eens op hun plaats werden ze ahw. genageld aan de vloer (hier het gras) dmv. picketten en koord. Ondertussen kwamen de eerste bezoekers de tuin ingewandeld. En het leuke - voor mij dan (Luc) - was dat zij mij niet zagen terwijl ik de picketten in de grond nagelde. Ik zat verscholen onder de rok van Manten of Kalle!
Zo hield ik me stil en hoorde ik het commentaar over de reuzen! Interessant in soms hoe men reageert bij het zien van de reuzen! ;) Sommigen herkenden Manten en Kalle. 'Ah kijk, het zijn de reuzen van Zaffelare!'. Anderen dachten dat het Beerveldse reuzen waren. (Misschien komen die nog, wie weet? Er zijn alvast kandidaat - Beerveldenaren genoeg die men kan vereeuwigen dmv. het maken van een reus! - de handschoen is geworpen, beste Beerveldenaren!) Nog anderen liepen de reuzen straal voorbij... ;) Kinderen waren soms als aangetrokken door een magneet en poseerden gewillig bij de reus voor op de foto. Wat niemand, of weinigen opmerkten waren de GoPro camera's in de kragen van de reuzen. En die van Kalle was actief aan 't filmen terwijl de mensen toestroomden. Dit was dan ook een eerste poging om de werking ervan te testen.
En 't lukte wel, niettegenstaande het bereik van de WiFi tegenviel. De camera's worden bediend vanop afstand dmv een app op de smartphone... Omwille van privacy-toestanden, kunnen we de filmpjes niet integraal tonen. Enkele screenshots kan u hier ontdekken! Daar zie je dus wat Kalle zag!

Het was een prachtige, zonnige dag. Een drukbezocht en levendig feest. Een prachtige locatie en vriendelijke mensen.
Een eerste geslaagde test voor Manten en Kalle op verplaatsing. Doch met enkele nieuwe vraagtekens erbij zoals de nood aan een 'Vrienden van Manten en Kalle'-groep. Meer enthousiaste mensen die 'meeleven met' de reuzen van Zaffelare. De nood aan dragers, de nood aan 10 extra reuzenkinderen. We hebben er twee voor de moment. (echte mensen, geen extra reuzen, hé). De nood aan het herdenken van het vervoer van de reuzen, want blijkbaar is het horizontaal vervoer van rotanconstructies voor reuzen geen goed idee. De rotan kan mettertijd breken... . We zien wel hoe we dit oplossen in de toekomst.

 

De reuzen zijn er en ze veroveren stilaan meer harten in Zaffelare en omstreken. Maar er komt veel bij kijken. Hopelijk ontmoeten we binnenkort Zaffelarenaren die samen met ons de reuzen willen beheren. Bij deze is opnieuw een oproep gelanceerd. Reageren kan via dit mailadres... :)

Hieronder nog enkele sfeerbeelden vanop de familiedag en enkele screenshots uit het GoPro filmpje...

de soorgang naar de tuin
Manten en Kalle
Manten en Kalle
ManteKalleke Reuzenbier - stand
Manten en Kalle
familiedag7.jpg

Foto's: Luc Vincent

Screenshots van de eerste test met de GoPro camera

test1.jpg

Let op de schaduw van de reuzen rechtsonder! ;)

test2.jpg

Even de camera aanwijzen...

test3.jpg

Camera gespot!! :)

bottom of page